Ohm

Καταραμένα Στιγμιότυπα Και Τέτοια

Θάνατοι Μαΐου 7, 2010

Filed under: παράνοια,Παραπληροφόρηση,Παρακριτική — Θρώγκος @ 12:17 πμ

21 μαθητές πεθαίνουν σε τροχαίο γυρνώντας από τη σχολική τους εκδρομή, επειδή ο στενός δρόμος επιτρέπει σε όχημα να περάσει αντίθετο ρεύμα και να πέσει πάνω τους. Ο δρόμος αυτός παρόλο που συνδέει δυο πόλεις που καλούνται «πρωτεύουσα» και «συμπρωτεύουσα» και καθημερινά δέχεται τεράστιο φόρτο οχημάτων, δεν έχει φτιαχτεί ποτέ από τους αρμόδιους φορείς. Εγκληματική αμέλεια θα έλεγε κάποιος – φυσικά  δεν καταδικάζεται κανείς.

Δεύτερο περιστατικό, ίδιος δρόμος, νεκροί μαθητές, δολοφονικό πέταλο ενός κόλπου, φτιάχνεται μετά από κάποιους μήνες ως εκ θαύματος σε διπλό αυτοκινητόδρομο. Εγκληματική αμέλεια ξανά – φυσικά δεν καταδικάζεται κανείς.

Μετανάστης βασανίζεται μέχρι θανάτου σε αστυνομικό τμήμα, επιστρέφει σπίτι του, ξεψυχά από τα τραύματα. Δράστες αστυνομικοί φυσικά, εγκληματική επιμέλεια θα έλεγε κάποιος- φυσικά δεν καταδικάζεται κανείς.

Πλοία βυθίζονται λόγω κακής συντήρησης, αεροπλάνα πέφτουν από τον αέρα σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες τους – εγκληματική αμέλεια θα έλεγε κανείς – καταδικάζονται κάποιοι.

15χρονο παιδί δολοφονείται από σφαίρα αστυνομικού ένα βράδυ σε πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου – εγκληματική αμέλεια του θύματος που θεώρησε ασφαλές να κινείται σε τέτοια περιοχή θα έλεγε κανείς – δικάζονται ακόμη διάφοροι.

Μετανάστες πέφτουν μόνοι τους σε χαντάκια, εργάτες πεθαίνουν από χημικά στο χώρο εργασίας, πέφτουν από αφύλαχτες σκαλωσιές, χτυπούν θανάσιμα λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας – εγκληματική αμέλεια θα έλεγε κανείς – κανείς δεν καταδικάζεται. Εκατοντάδες άνθρωποι ξυλοκοπούνται, χάνονται, εκρήγνυνται στα σύνορα της χώρας προσπαθώντας να μπουν μέσα – εγκληματική τους αμέλεια θα έλεγε κανείς – ουδείς σαπίζει στις φυλακές.

Φτωχοί αυτοκτονούν, πρεζάκια πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να βρουν βοήθεια για το πρόβλημά τους (το κράτος τους αντιμετωπίζει ως εγκληματίες γαρ – και κάνει τα στραβά μάτια στους εμπόρους) παρ’ όλα αυτά πάλι ο φταίχτης είναι η εγκληματική αμέλειά τους, οι κακές  τους επιλογές. Βλέπετε, δεν είχαν το επιχειρηματικό μυαλό για να πετύχουν την καλή επενδυτική κονόμα και έμειναν στο δρόμο.

3 άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία μέσα σε κλειδωμένη τράπεζα εν ώρα γιγαντιαίας οργισμένης πορείας, επειδή κάποιοι πέταξαν μολότωφ στο ισόγειό της. Επίσης, επειδή δεν μπορούσαν να φύγουν, επειδή δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου και σύστημα πυρασφάλειας. Εγκληματική αμέλεια – συλλήψεις άσχετων στα εξάρχεια χωρίς αποδείξεις. Καταδίκη; Θα δούμε ποιος θα βρεθεί εξιλαστήριο θύμα.

Κι όμως, παρ’ όλο που φαίνεται αλλιώς, ο κοινός φταίχτης σε όλα τα φριχτά αυτά εγκλήματα είναι ένας: το κέρδος. Το συμφέρον. Η περικοπή των δαπανών. Η μείωση των εξόδων. Η μεγιστοποίηση των καθαρών κερδών. Η κερδοσκοπία – μια αξία της εποχής που μας θέλει όλους επιχειρηματίες. Αλλά ποιος θα το καταδικάσει αυτό;

Advertisements
 

12 Responses to “Θάνατοι”

 1. Πριν γελάσεις με τρόπο νευρικό θα σε παρακαλούσα να τσεκάρεις το disclaimer του blog και του εαυτού μου: «ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ».

 2. ντροπή Says:

  δλδ αν υπήρχε έξοδος κινδύνου στο κατάστημα της Μαρφιν στη Σταδίου, θα κάτσεις να πεις 1.000.000 φορές τη φράση: «λέω, ό,τι νάναι»΄;
  Ντροπή!

 3. Ντροπή σε όσους λαμβάνουν τα λάθος πράγματα ως δεδομένα, και ντροπή σε όσους προσκολλώνται στην «αλήθεια» αντί να ψάξουν τρόπους για να την αλλάξουν. Και κατάρα στο λαδέμπορα

 4. Ντροπή Says:

  Ντροπή σε όσους …πρέπει να ντρέπονται!!!! Ναι!!!!
  Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι εσύ γλίτωσες την τιμωρία!
  Ξεκίνα τώρα αμέσως να λες, » Λέω, ό,τι νάναι»…
  χωρίς διάλειμμα! Και χωρίς προσπάθειες αυτοδικαίωσης!
  Άντε!

 5. Τιμωρία; Ποια είναι η χρησιμότητα της τιμωρίας; Μήπως αλλάζει το χαρακτήρα κάποιου ή είναι μια τυφλή εκδίκηση η οποία απλά επιβεβαιώνει το τετελεσμένο; Δηλαδή αν αρχίσω να λέω «Ό,τι νάναι» για τρία χρόνια, αυτό θα με αλλάξει ως άνθρωπο, ή τη σχέση μου με την κοινωνία; Ε; Και η δικιά σου άποψη, ότι «λέω ό,τι νά’ναι» πως είσαι σίγουρος/η ότι ισχύει, εφόσον δεν ξέρεις καν αν μιλάω, λέω, γράφω, αν είμαι ένα/δυο/τρία άτομα, αν ειρωνεύομαι ή μιλάω σοβαρά ή αν γράφω τα αντίθετα από αυτά που πιστεύω, ή αν λόγω κάποιας σοβαρής ψυχοπαθολογίας ζω σε μια σαπουνόφουσκα;

  Και μήπως η ντροπή που μου ζητάς δεν είναι μια ανομολόγητη επιθυμία ότι εγώ κατά βάθος συμμερίζομαι την άποψή σου απλά τσινάω για λόγους εγωισμού; Έχεις σκεφτεί πόσο εγωιστικό είναι να ζητάς από κάποιον να ντρέπεται, ενώ ο άλλος δεν έχει κανέναν λόγο για να αισθάνεται κάτι τέτοιο; Πώς μπορείς να αισθανθείς ένα συναίσθημα, όπως η ντροπή, κατά παραγγελία; Κι αν εξαναγκαστώ να ντρέπομαι, αυτό δε θα είναι μια υποκρισία προς τα αληθινά μου αισθήματα και την δικιά μου προσωπική λογική;

  Ε;

 6. Ντροπή Says:

  Ε, ξεφεύγεις!

  Αν δεν εξηγήσεις γιατί λες ‘ότι να’ναι’ σχετικά με την έξοδο κινδύνου της μαρφινμπανκ δε πρόκειται να με πείσεις ότι κινούμαι εγωιστικά ενώ εσύ, αν και ετσιθελικά, δικαίως δεν έχεις ουδένα λόγο που να σε ωθεί να νοιώσεις ντροπή για αυτά που λες!
  Δεν παραγγέλνεις συναισθήματα π.χ. ντροπή!
  Απλώς σταματάς τα λογικά σου άλματα! Ναι, αυτό μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Ο ένας από εσάς θα παραγγέλνει στον άλλον να σκέφτεται λίγο περισσότερο πριν μιλήσει! Να βλέπει όλες τις παραμέτρους! Ο τρίτος, μετά από παραγγελία του δεύτερου, θα ελέγχει τα λεγόμενα και σε συνεργασία με τον πρώτο θα δίνει άδεια στον δεύτερο να τα πει! Τιμωρίες θα μπαίνουν με σκοπό τον εθισμό του δεύτερου στο να σκέφτεται περισσότερο πριν πει κάτι! Έτσι σιγά-σιγά ο 2ος θα αρχίσει να βλέπει με τα μάτια του 1ου και ο 3ος θα αρχίσει να κατανοεί τον 2ο. Να είσαι σίγουρος ότι οι τιμωρίες σε λίγο καιρό δε θα είναι αυστηρές και ίσως σταματήσουν σύντομα!

  Άντε τώρα, έχεις δουλειά! Ξεκίνα τώρα, χωρίς άλλη κουβέντα! Και άσε επιτέλους και τους άλλους δύο να εκφραστούν ελεύθερα !

 7. Αυτό που εσύ αποκαλείς «λογικά άλματα» εγώ αποκαλώ δεδομένα και συμπεράσματα, τα οποία δεδομένων των δεδομένων και της λογικής διεργασίας που έχω δεν μπορούν να αλλάξουν. Καμία τιμωρία δεν μπορεί να διδάξει ή να αλλάξει τη λογική μου – παρά μόνον να στιγματίσει, να ταπεινώσει (με την κακή έννοια) να προκαλέσει την ακριβώς αντίθετη αντίδραση στο υποκείμενο που τη δέχεται, να κάνει την άποψη του υποκειμένου να ριζώσει ακόμα πιο καλά μέσα του, επειδή πολύ απλά η τιμωρία έχει εκδικητικό χαρακτήρα όσο ήπια κι αν είναι. Αυτό που λες με τον 2ο και τον 3ο γίνεται μόνο με συζήτηση και όχι με τιμωρία.

  Και δεν ξεφεύγω

 8. Ντροπή Says:

  Δεδομένων των λανθασμένων δεδομένων και συμπερασμάτων, η λογικής σας διεργασία έχει κενά. Σα να λέμε 3+1=3.
  Η λάθος άποψη θα ‘δέσει’ μόνο αν το υποκείμενο έχει την ίδια δομή με την άποψη. Σα το μπόλιασμα ένα πράμα. Το λάθος μπόλι απορρίπτεται από το ριζωμένο υποκείμενο. Δλδ δεκτές οι απόψεις που ταιριάζουν στο υποκείμενό μας.
  Η αντίδραση του υποκειμένου φυσικά θα είναι βίαιη! Ζωντανό γαρ. Αλλά αν το μπόλι είναι το σωστό, με τον καιρό γλυκαίνει το πράμα και το υποκείμενο θρέφει το μπόλι!

  Εσύ λες οτι δε ξεφεύγεις…
  Άντε, πολύ συζήτηση κάναμε… για μια έξοδο κινδύνου!

 9. Αυτό που νόμιζα πως είχα κάνει λιανά στην αρχή αυτών των απαντήσεων είναι ότι ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ αν υπήρχε ή δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου, αν υπήρχε ή δεν υπήρχε σύστημα πυρασφάλειας, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να στρατεύσω τα (αληθή ή ψευδή) δεδομένα μου έτσι ώστε να καταδείξω κάτι που εγώ θεωρώ άδικο. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που μου δίνεται η δυνατότητα να γράψω κάτι κοινά αναγνώσιμο, θα το χρησιμοποιήσω όχι ως όργανο κατάδειξης της αλήθειας αλλά ως όργανο προώθησης μιας συγκεκριμένης άποψης που εγώ θεωρώ πως πρέπει να ακούγεται και να υπάρχει – στα πλαίσια της θεώρησης μου ότι η αλήθεια κατασκευάζεται και διαμορφώνεται από τους φορείς της.

 10. Ντροπή Says:

  όταν όλα, αληθή και ψευδή, στρατεύονται προς ένα σκοπό το σίγουρο είναι οτι θα έχουμε πρόβλημα. Θα χαθούν όλα. Αυτό δε γίνεται με τους απίθανους νεο-οικολόγους; επιστρατεύοντας αληθή και ψευδή δεδομένα τι έχουν καταφέρει; Να τους κοιτούν με μισό μάτι όλο και περισσότεροι. Αναξιόπιστοι.
  Με την Αριστερά; Τα ίδια…
  Με τη δεξιά; Τα ίδια.
  Όλοι, προσπαθούν με αλήθειες και ψεύδη να κρατηθούν στην επιφάνεια! Και καταποντίζονται. Γιατί;
  Γιατί δε θέλουν να καταλάβουν οτι η αλήθεια δε κατασκευάζεται ούτε διαμορφώνεται.
  Η αλήθεια πρέπει να διαμορφώνει τους φορείς της οι οποίοι πρέπει να υποκλίνονται μπροστά της.
  Αυτό μπορείς να το καταλάβεις;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s