Ohm

Καταραμένα Στιγμιότυπα Και Τέτοια

Περι της Εξεγερμένης Λαϊκής Σκηνής Φεβρουαρίου 7, 2009

Filed under: Παραπληροφόρηση,Παρακριτική — Θρώγκος @ 2:43 μμ

Σήμερα λήγει η κατάληψη που έγινε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, γνωστή και ως Εξεγερμένη Λαϊκή Σκηνή. Για μια βδομάδα ο χώρος ζωντάνεψε, γέμισε κόσμο, συζητήσεις, συνελεύσεις, προβολές, δρώμενα και μαθήματα με σαφή πολιτικό χαρακτήρα ας το πούμε αντιεμπορευματικό, κινηματικό, εξεγερσιακό και μπλα μπλα.

Έγινε επίσης πολλή κριτική και θάψιμο από διάφορους για τη λειτουργία της, τα πράγματα που γίνονταν ή δε γίνονταν και τον χρονικό της ορίζοντα. Κάποιοι έλεγαν μέχρι και την τελευταία βραδινή συνέλευση (χτες) να συνεχίσει η κατάληψη, να γίνει μόνιμος χώρος αντι-τέχνης, εξέγερσης ή οτιδήποτε άλλο χωρίς όμως να το στηρίζουν. Κάποιοι έκαναν κριτική στο γεγονός ότι γίνονταν μόνο «καλλιτεχνικές» παρεμβάσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες, χωρίς όμως οι ίδιοι να παίρνουν πρωτοβουλίες για πιο «παραδοσιακές» μορφές παρέμβασης, όπως πορείες,  συζητήσεις για τα φλέγοντα θέματα, συναυλίες ενίσχυσης. Κάποιοι επιτέθηκαν στη διαδικασία της συνέλευσης, την έλλειψη κεντρικού συντονισμού της συζήτησης, στην αδυναμία λήψης ηχηρών αποφάσεων. Κάποιοι τέλος επιτέθηκαν (λεκτικά πάντα) στον πυρήνα της κατάληψης για διάφορους λόγους, αγνοώντας το γεγονός πως αυτοί ουσιαστικά κρατούσαν την κατάληψη, κοιμούνταν το βράδυ, καθάριζαν και οργάνωναν τα πάντα.

Όλοι αυτοί οι κάποιοι μάλλον δεν κατάλαβαν ποια τελικά αποδείχθηκε η ουσία όλου του εγχειρήματος. Η ουσία ήταν οι ανοιχτές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες κατάφεραν να φέρουν μέσα ανθρώπους τόσο ετερόκλητους όσο είναι ο χώρος της τέχνης: από συνειδητοποιημένους αναρχικούς με σαφές πολιτικό στίγμα, μέχρι λυρικούς τραγουδιστές, διαφόρων ηλικιών «καλλιτέχνες» με διαφορετικές  απόψεις, συνδικαλιστές, αριστερούς, μουσικούς, χορευτές και σκηνοθέτες όλων των ειδών.  Κατάφεραν να κάνουν κόσμο που ποτέ δε θα ερχόταν σε μια κατάληψη ή μία συνέλευση  να μιλήσει ελεύθερα, να εκφράσει την άποψή του, να συνειδητοποιήσει την αξία της συλλογικής κουβέντας, της ελεύθερης συζήτησης πάνω σε θέματα κοινά, της ευθύνης κάθε τοποθέτησής του απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων. Κατάφερε να κάνει κάποιους ανθρώπους να γυρίσουν από το δεύτερο και το τρίτο πληθυντικό πρόσωπο («εσείς, η κατάληψη», «αυτοί, οι καταληψίες») στο πρώτο, στο εμείς, στο αποφασίζουμε, στο κάνουμε, στο αναλαμβάνουμε. Για μένα αυτό το κέρδος είναι τεράστιο, γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο διδάσκει ο Δεκέμβρης είναι ότι η εξέγερση, αυτονομία, αυτοοργάνωση, συλλογική δράση, όπως θέλετε πείτε το, χρειάζεται διάχυση, εξωστρέφεια, μεταλαμπάδευση, κοινώνηση, εξάπλωση. Δε φτάνει να γνωρίζουμε εμείς πώς γίνεται η αυτοοργάνωση και η αντιεξουσιαστική οργάνωση εν γένει, αλλά πρέπει να μάθει κάθε – δυσαρεστημένος και μη – άνθρωπος πως να συλλογικοποιεί το λόγο και τη δράση του χωρίς μεσολάβηση, χωρίς αντιπροσώπευση, χωρίς ψηφοφορίες, χωρίς ιεραρχικές ή εξουσιαστικές δομές.

Όλα αυτά λοιπόν νομίζω τα κατάφερε η κατάληψη της Λυρικής ως ένα βαθμό, κι ας μη λειτούργησε όπως θα λειτουργούσε κάτω από την διεύθυνση μιας πιο οργανωμένης συλλογικότητας, κι ας μην παρήγαγε έργο, κι ας μην έδωσε σαφές πολιτικό στίγμα. Η ζύμωση όμως που έγινε  στις συζητήσεις μέσα κι έξω από την αίθουσα σίγουρα έκανε ένα ποσοστό των συμμετεχόντων να σκεφτεί και κάτι παραπάνω, λίγο παραπέρα από το ατομικό του καβούκι. Συμπεριλαμβανομένου πιθανότατα και εμού. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος ίσως, το οποίο δε θα φανεί αύριο ή με τη σύνταξη ενός πολιτικά σαφούς κειμένου, αλλά θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν, και να ενημερώσω επίσης πως μετά τη λήξη της κατάληψης δε θα σταματήσει η συνέλευση, η οποία μάλλον προγραμματίζεται για Δευτέρα-Τρίτη είτε στο Στρέφη είτε στο Πολυτεχνείο είτε και στα δύο (περιπλανώμενη συνέλευση ;-Ρ).

Υ.Γ.:Αντίο συνέλευση της μαρμότας, αντίο αιτήματα ή όχι, αντίο χαρακτηρισμός κατάληψης ως καλλιτεχνικής ή πολιτικής, αντίο πόνε κάθε πικραμένου, αντίο αστήριχτες προτάσεις, αντίο σούσσουρο και ειρωνίες, αντίο γέροι που διακόπτουν συνεχώς. Καλύτερα να αποχαιρετούμε τα δυσάρεστα και όχι τα ευχάριστα 🙂

Advertisements
 

12 Responses to “Περι της Εξεγερμένης Λαϊκής Σκηνής”

 1. agriokerasa Says:

  συνέλευση της μαρμότας….μα τι υπέροχη φράση….

 2. […] (τα λέει καλύπτοντάς με πλήρως ο κύριος θρώγκος) […]

 3. fakilas Says:

  φιλε μου με συγκινησες… φχαριστω…!
  ναι , ημουν κιεγω εκει, και ετσι ηταν. οπως τα εγραψες!

 4. Thems Says:

  Υπάρχουν δύο αντίθετες συνισταμένες στις καταλήψεις: Η πρώτη είναι η ορθή και δομημένη σκέψη και η άλλη αναλύεται σε δύο ακόμα συνιστώσες: την αχαριστία και την καύλα για αναγνώριση.

 5. Phevos Says:

  χίλια μπράβο θέμη μου που για άλλη μια φορά κομίζεις την απόλυτη αλήθεια στο πόπολο

 6. fakilas Says:

  φιλε μου Thems αυτο θα ισχυε, αν ο δημοσιος χωρος δεν ηταν ειδος υπο εξαφανιση, αν η λογοκρισια δεν φιμωνε, κιαν ο πολιτισμος μας ειχε το επιπεδο να αγκαλιασει ετεροκλυτες διαφορετικοτητες σε αλλα ιδρυματα που τωρα δυστυχως ειναι καπελωμενα…
  αυτο σαν απαντηση στις συγκεκριμενες συνιστωσες(αχαριστια κ καυλα για αναγνωριση…) (αν και εχει πολυ ζουμι…)

 7. Themis Says:

  Μάλλον δεν καταλάβατε τι είπα, ή τι εννοούσα έστω. Δεν αναφερόμουν στους καταληψίες σαν συλλογικότητα προς την κοινωνία αλλά σε μερίδα καταληψιών μέσα στις διαδικασίες της κατάληψης.

  Δίψα για αναγνώριση = Δίψα για αναγνώριση, μερίδας καταληψίων ή μεμονομένων μέσα στην ίδια την κατάληψη, όχι της κατάληψης για αναγνώριση απ’ την κοινωνία.

  Δεν θα έκρινα ποτέ έτσι την απόφαση και τη διαδικασία μιας κατάληψης, έλεος.

 8. Themis Says:

  Επειδή πραγματικά παρερμηνεύθηκε αυτό που είπα και για περαιτέρω διευκρινήσεις κάνω paste εδώ ένα MSN log:

  εννοώ ότι κάποιος μέσα βλέπει κάποια πράγματα να γίνονται, θα ‘θελε να τα κάνει αλλιώς ή δε γουστάρει που δεν τα οργάνωσε/σκέφτηκε αυτός
  κι αρχίζει μια κριτική στη συνέλευση
  σαν αυτή που λέει ο Χάρης:
  Κάποιοι έκαναν κριτική στο γεγονός ότι γίνονταν μόνο “καλλιτεχνικές” παρεμβάσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες, χωρίς όμως οι ίδιοι να παίρνουν πρωτοβουλίες για πιο “παραδοσιακές” μορφές παρέμβασης

  Και στην τελική Φοίβο άντε και γαμήσου, αν έχεις κάτι να πεις πες το και μην αφήνεις κλανιές.

 9. Phevos Says:

  seriously, what’s wrong with this guy

 10. fakilas Says:

  πασο Themis ….
  απλα και αυτοι, ηταν πανεμορφο να βλεπεις πως εξεληχθηκαν μεσα απο την διαδικασια…
  αυτο ειναι που πρεπει να μηνει βασικα ως εμπειρεια για αλλα εγχειρηματα… και να την εξελιξουμε παντου , σε ολους τους τομεις!

 11. Themis Says:

  Den kserw giati den hmoun ekei, exw akousei poly kala logia pantws kai elpizw ta pragmata na einai etsi opws ta les 🙂

  p.s.: gamw ta corrupted inf twn windows, den exw ellhnika sto PC pros to paron >_<


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s