Ohm

Καταραμένα Στιγμιότυπα Και Τέτοια

Το Σπίτι στη Γωνία Ιουνίου 16, 2008

Στη γωνία Φαλάφελ και Αρτεμούλας υπήρχε ένα παλιό ερειπωμένο σπίτι που με τους αιώνες είχε γίνει βορά στα καθάρματα κάθε είδους και στους αλήτες βρωμιαραίους που τρυπιούνταν τα βράδια με τις πευκοβελόνες. Το σπίτι αυτό ήταν το παλιό αρχοντικό των Μουρούχληδων, μεγαλοτσοπάνηδων που είχαν όλα τα γύρω κτήματα μέχρι που έπεσε φονικό και η πανούκλα πήρε τρεις κόρες και τρεις γιους, και η οικογένεια δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει (βλέπετε βασιζόντουσαν στην αιμομιξία). Από τότε, είχαν αφήσει το παλιό ερειπωμένο σπίτι έρμαιο κάθε λογής γάτας, από τις τρίχρωμες μπάσταρδες μέχρι καλοαναθρεμμένες γάτες Μαγγίρας με γυαλιστερό μωβ τρίχωμα. Αυτές οι παρείσακτες γάτες άραζαν έτσι όπως ήταν καλοαναθρεμμένες στις σκάλες που ανέβαιναν κάτω από την οδό Αρτεμούλας μέχρι το παλιό νεκροταφείο, που τώρα δεν ήταν νεκροταφείο αλλά το μποστάνι της κυρα-Χίλντας που φύτευε τώρα τις αγγινάρες της για να φτιάξει το λάδι και το ψωμί του φτωχού. Μερικές φορές φύτευε και σπαράγγια, αλλά στο ξερίζωμα είχε πρόβλημα με τα κόκκαλα.

Μια μέρα λοιπόν κι εγώ μετά το ξεπάστωμα της σαρδέλας που λάβαινε χώρα τον Οχτώμπρη μετά τη σαλαμούρα, είπα να περάσω από το σπίτι στη Φαλάφελ και Αρτεμούλας μήπως και μαζέψω κανα σπαράγγι ερήμην της κυρα-Χίλντας. Έτσι όπως ανεβαίνω τις σκάλες στην Αρτεμούλας όμως, ένας αλήτης με τρύπες από πευκοβελόνες στα χέρια του και μια μεγάλη τσανάκα ρούμι αγνώστου προέλευσης με σταματάει και μου ζητάει αν έχω δυο τάλαρα να ψωνίσει μια γαζία που πεινάω. Βγάνω κι εγώ από το ταγάρι μου την πορτοφόλα και μετράω ένα, δυό, τρία τάλαρα και του δίνω και του λέω: «Πάρε κι ένα τάλαρο να κεράσεις την αγαπητικιά σου μια πάστα στου Φλώρη». Μ’ ευχαριστεί ο αλήτης, κι έτσι όπως κάνει να φύγει, περνάει μια απ’ αυτές τις γάτες με τρίχρωμο τρίχωμα (ή μήπως ήταν με τρίχωμο τρίχρωμα; ) και σα γυρνάει ο αλητάμπουρας σκοντάφτει πάνω στη γάτα και βλαστημώντας πέφτει από τη σκάλα, κατρακυλάει δεκατέσσερα σκαλιά, παρασέρνει μια καλαθούνα, και σκάει με βρόντο πάνω στο φρέαρ του βόθρου, και έτσι με τόση φόρα σπάει το ψάθινο καπάκι του φρέαρ, και πέφτει μέσα στο φρέαρ ο αλητάμπουρας με ένα μεγάλο σπλατς! μέσα στο φρέον του φρέαρ.

Τρέχω λοιπόν κι εγώ αγανακτισμένος από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης να δω αν είναι καλά, και βλέπω πως το φρέαρ δεν είναι ένα απλό φρέαρ με φρέον, αλλά εκτείνεται βαθιά και μακριά σαν το σπήλαιο του Μαμούθ στη Φραγκιά. Οπότες κοιτάω δεξιά, κοιτάω αριστερά και μπαίνω μέσα (κοιτώντας πάντα αριστερά) κατεβαίνοντας τις απότομες σκαλίτσες που είναι σκαλισμένες με σκεπάρνι πάνω στην ψάθα. Καταβαίνων λοιπόν ωσάν ο Άδης στον Ορφέα με τις Νηρηίδες, συνειδητοποιώ μια τρεμούλα να βγαίνει από τα σώψυχά μου και από τα σώρουχά μου, και δεν μπορώ να κρατηθώ από τις ψάθινες σκαλίτσες με την καμία. Παλεύω απεδώ, παλεύω απεκεί, και μην μπορώντας πια να κάνω τίποτα, κάνω μια προσευχή στον Άγιο Ορνίθιο να με σώσει από τη χοληστερίνη και τα Κρέατα, και λέγω και τρεις φορές το Πάτερημών, και φεύγει η τρεμούλα. Κοιτάω κάτω λοιπόν μόλις συνέρχομαι και τί να δω: ένα μεγάλο τοστ με την εικόνα του Σατανά αποτυπωμένη πάνω. Γκαζώνω λοιπόν προς τα πάνω, βγαίνω απ’ το φρέαρ σίφουνας Κατρίνα και τρέχω στην κυρα-Χίλντα φωνάσκωντας και τσαλαπατώντας τις με κόπο αγγινάρες της. Βγαίνει έξω κι η κυρα-Χίλντα, της τα λέω όλα χαρτί και καλαμάρι, και τότες μου λέει: «Καλά, δεν τα ‘ξερες; Το σπίτι των Μουρούχληδων είναι στοιχιωμένο, ο τελευταίος Μουρούχλης πέθανε τρυπημένος όταν σκόνταψε πάνω στη γάτα του την Αντρούλα, κατεβαίνοντας τις σκάλες της Αρτεμούλας, και έπεσε μέσα στο φρέαρ και πνίγηκε στα σκατά και στο φρέον». Κόκκαλο εγώ.

Advertisements
 

4 Responses to “Το Σπίτι στη Γωνία”

  1. German Says:

    Φελαφελ δεν ειναι οι αραβικές πιτες ?

  2. Τριχρωμο τριχωμα ηταν, το ειδα και ‘γω.

  3. Ναι, ακριβώς, είναι αραβικές πίτες, αλλά έχουν πάρει το όνομά τους από τον διάσημο στρατηγό Αλ-Μουχάραμπ-αλ-ιγιε-Φαλάφελ, ο οποίος πολέμησε στην ελληνική επανάσταση του 1864 ως στρατηγός των Πικερμιωτών.

  4. x-ray Says:

    Εγώ πάλι σπαράγγι θα είχα μείνει.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s