Ohm

Καταραμένα Στιγμιότυπα Και Τέτοια

Το Μούχρωμα Ιανουαρίου 24, 2008

Αυτή τη στιγμή κατεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ έτοιμος και ετοιμοπόλεμος για οτιδήποτε εκτός από αυτό που θα μου συμβεί. Το παρασκευιάτικο μούχρωμα κρέμεται από τις γλάστρες των παλιών πυργίσκων που τώρα έγιναν αυτόφωτοι φωταγωγοί, σκαλισμένοι και ελαιογραφημένοι από ανώνυμους καλλιτέχνες. Ένα πεζοδρόμιο, απέναντι, δύο πεζοδρόμιο, ξανά απέναντι, αποφεύγοντας τα αμάξια που τα παγιδευμένα τους άλογα ουρλιάζουν και μουγκρίζουν (δε χλιμιντρίζουν όμως) μέσα από τα καπό, τα πορτ μπαγκάζ και τα πορτ μπεμπέ. Κοιτάω πίσω: κάποιος με παρακολουθεί. Κοιτάω μπροστά: κάποιος θα μπορούσε να με παρακολουθεί και μπορεί να πρόλαβε να κρυφτεί πριν γυρίσω το κεφάλι μου προς το μέρος του.

Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να ανεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ έτοιμος και ετοιμοπόλεμος για οτιδήποτε εκτός από αυτό που τελικά θα μου συμβεί. Χαρούμενα ζευγάρια που μοιράζονται ένα κασκόλ κατεβαίνουν προς το μέρος μου με μια πρόθεση να ψάξουν για το σπίτι τους επιδεικτικά μπροστά μου. Η κυρα-Μυρσίνη έβγαλε το σκύλο της βόλτα, αλλά ο σκύλος της δεν ήξερε τρόπους και παραλίγο ατύχημα. Δεν του άρεσαν οι άλλοι σκύλοι· γι’ αυτό και τους γάβγιζε όποτε το θυμόταν. Η κυρα-Μυρσίνη ήταν ναζίστρια και προτιμούσε ο σκύλος της ή να γαβγίζει συστηματικά ή να μη γαβγίζει καθόλου. Πού θα σταματούσε η πορεία τους; Έτρεχαν σαν μαντράχαλοι κατεβαίνοντας την Καλλιδρομίου στρήτ και παρολίγον ατύχημα γιατί βέβαια ένα τζιπ κατέβαινε απότομα την κάθετη κατηφόρα και ο σκύλος τραβούσε με πείσμα. Θα μπορούσαν να τον έλεγαν Βαγγέλη και απλά να ζητάει λίγο γύρο από κάποιον πλανόδιο πειναλέο.

Χωρίς να τους δίνω ιδιαίτερη σημασία συνεχίζω να κατεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ έτοιμος κι ετοιμοπόλεμος για οτιδήποτε εκτός από αυτό που τελικά θα μου συμβεί χωρίς καμία αμφιβολία. Έτσι κι αλλιώς έστριψαν ως προδότες ναζιστές σε κάποιο σοκάκι. Το μούχρωμα εκφραζόταν με πλαστικά τριαντάφυλλα στα κάγκελα των ημιυπογείων που έτσι κι αλλιώς παρέμεναν ακατοίκητα από διάφορα όντα Τίποτα που συνηθίζουν να κατοικούν σε ακατοίκητα σπίτια. Σκέφτομαι να βγάλω το θανατηφόρο όπλο μου και να το απαθανατίσω γιατί πραγματικά κάποια πράγματα που είναι τόσο σωστά εκπεφρασμένα πρέπει να γίνονται κτήμα ευρύτερων συλλογικοτήτων, αλλά πάλι σκέφτομαι ότι δεν είναι καιρός για συλλογικότητες, και εξάλλου το ζευγάρι που είναι τυλιγμένο με ένα και μοναδικό κασκόλ συνεχίζει να ψάχνει το σπίτι του, κι εγώ θα φανώ αδιάκριτος.

Προχωρώ λοιπόν ανέκφραστος και ανεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ έτοιμος κι ετοιμοπόλεμος για οτιδήποτε εκτός από αυτό που τελικά θα μου συμβεί. Το παραδοσιακό καφενείο δεν διστάζει να με ειρωνευτεί με τους βυσσινί και πράσινους τοίχους του και τον αγώνα στην πλάσμα οθόνη. Δεν είναι καιρός για αγώνες. Οι αγκώνες μου πιάστηκαν από την προσπάθεια να φαίνεται ότι πραγματικά ανεβοκατεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ. Ποιός είμαι εγώ που θα ανεβοκατεβαίνω την Καλλιδρομίου στρήτ. Άλλοι έχουν μνήμες και μνήμες, και κακές μνήμες. Εγώ απλά αναρωτιέμαι μέχρι που φτάνει. Περίεργα φρικιά με κοιτούν από την άκρη του τέλους ντυμένα σε εθνικά χρώματα. Τι άσχημο θέαμα. Ας τους πάρει κάποιος και ας τους βάψει. Απλά τα περιστέρια ντυμένα σε ήχους κοσμικούς μερικές φορές όταν κουτσουλάνε πετυχαίνουν άσχημα θεάματα και δεν κάνει γιατί αν εγκλωβιστεί ένα περιστέρι σε έναν πλαστικό κλωβό για πάντα είναι πιο ευχάριστο για όλους, και για τα κλιματιστικά και για τους εξαερισμούς και για τα δοκάρια και για τους παρατρεχάμενους και για τους ξηρούς καρπούς που πωλούνται υπαίθρια.

Κι όμως, κάποιος δε θέλει να με αφήσει να κατέβω την Καλλιδρομίου στρήτ έτοιμος κι ετοιμοπόλεμος για οτιδήποτε εκτός από αυτό που τελικά θα μου συμβεί. Το φάντασμα της υπόθεσης στέκεται στο τέλος και με προειδοποιεί. Φτάνοντας στο ταυ, μια γριά, η Ουλρίκε, με πλευρίζει από τα δεξιά, και ένας μεγάλος καφεγκρί γάτος με πλησιάζει από τα αριστερά. Η Ουλρίκε σέρνει ένα καροτσάκι λαϊκής που έχει μέσα ένα παραπεταμένο καρότο. Τα μάτια του γάτου είναι βρεγμένα. Η Ουλρίκε κρατάει στο χέρι ένα χρυσό μενταγιόν. Ο γάτος έχει κουτσουρεμένη ουρά. Η Ουλρίκε έχει ανοιχτό το ένα κουμπί του πουκαμίσου της. Κοιτάω μπροστά: τοίχος.

Ποιός θα το φανταζόταν.

Advertisements
 

7 Responses to “Το Μούχρωμα”

 1. dustuxima Says:

  Η Ουλρίκε.
  Παίρνω αφορμή από αυτό το ποστ για να ψιθυρίσω: «Στα όπλα στα όπλα κωλοναζιστές ψωραλέοι κρεμανταλάδες αλητάκια της μπλογκογραφίας που κρεμάτε τενεκεδάκια στις ουρές των σουπερ μάρκετ και επιμηκύνετε την ανία κατά μια μαλακία τη βδομάδα. Ου να μου χαθείτε κωθώνια της ζωολογίας, λιποαναρροφητές του κώλου, πατσαβούρες!»

 2. deodonus Says:

  Κορυφαίο το κείμενο αγαπητέ! Άψογο από πολλές απόψεις. Ειδικά το τέλος είναι όλα τα λεφτά! 🙂

 3. Balidor Says:

  Θελω να μου επισημάνεις τον συμβολισμό του μοναχικού καρότου στο καροτσάκι της Λαϊκής Αγοράς !!!

 4. Συμβολίζει την ανάληψη του Θείου Πνεύματος στις αγκάλες του Ιερού Πατρός.

 5. Atalante Says:

  Το ένα κασκόλ, το καρότο, η Ουλρίκε και ο τοίχος. Χμ. Μαρέσει.

 6. ixis Says:

  Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, σαν ένα είδος «χαρέμι», σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  Στην καταγγελία, στην οποία τηρείται εχεμύθεια ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος (αν ζητηθεί), αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις. Έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

  Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

  http://www.equal-rights-greece.com

 7. Phevos Says:

  γιατί κ. Ιxis, στο μούχρωμα?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s