Ohm

Καταραμένα Στιγμιότυπα Και Τέτοια

Αι συνταγαί καί τά τοιαύτα Νοέμβριος 13, 2006

Filed under: Διάφορα,Ντανταϊστικό Ημερολόγιο — Θρώγκος @ 8:16 μμ

Θά ἤθελα νά εἴπω ἕνα μεγάλο «εὐχαριστῶ» τῇ κυρίᾳ Ἀγλαΐα Κρεμεζῆ (Κρεμέζη;) διά τήν πολύ εὐγενικήν της βοήθειαν, ἄθελά της, πρός ἐμέ, ἡ ὁποῖα ἐξεφράσθη μέ τήν σύγγραψιν ἑνός πολύ χρησίμου ἄρθρου ἐν περιοδικῷ ἐντύπῳ «Γκουρμέτι» φιλοξενουμένῳ εἰς τήν ἐφημερίδαν «Κυριακάτικη Ἐλευθεροτυπία», τήν ὁποίαν ἀναγιγνώσκω συχνοτάτως. Καὶ τό ἄρθρον τοῦτον ἐστί così χρήσιμον, ἐπειδή ἐντός του ἀναφέρει λεπτομερώς τινάς ὁδηγίας διά τήν παρασκευήν τῶν διαβόητων «Κρουτῶν». Ἐγώ ἠπόρουν πάντοτε τινί τρόπῳ παρασκευάζουνται αὐτοί οἱ «Κρουτοί», έπειδή εἶναι ἕν πολύ ἀπλοῦν συστατικόν ποὐ ἠμποροῦμε νά προσθέσομεν εἰς τάς χειμωνιάτικας σούπας. Ἰδιαίτερα ἐν ὄψει τοῦ ἐπερχόμενου χειμῶνος, ἡ ἀπορία μου έγίγνετο καὶ μεγαλυτέρα, καὶ πλέον ἔτεινα νά βάζω μακαρόνια εἰς τήν ὑφ’ ἐμοῦ παρεσκευασμένη τοματόσουπα, διατί δεν ἤξερον πῶς νά φτιάσω ἐπιτυχημένους Κρουτούς.

Πῶς γίγνονται λοιπόν; Ακοῦσθε:

***

Προτιμᾶται διά τήν παρασκευήν ὁ μαῦρος ἄρτος, ὁλικῆς ἤ πολύσπορος, λόγῳ τῆς ἐνδιαφεροτέρας γεύσεως. Κόπτεται οὗτος εἰς χονδράς φέτας καὶ ἀφαιρεῖται ἡ κόρα. Ἔπειτα, κόπτεται ἡ παραμένουσα ψίχα εἰς κύβους, μεγαλυτέρους ἤ μικροτέρους, ἀναλόγως τό ὑμῶν γοῦστο (Μέχρις ἐδώ τό ἔκαμνα καὶ μόνος μου). Σημειώσατε δέ ὅτι ἐάν ὁ ἄρτος ἐστί φρέσκος καὶ μαλθακός, κόπτεται εἰς κύβους δυσκολότερον, δι’ αὐτό αφήσατέ τον νά μπαγιατέψῃ.

Εἰς τήν συνέχειαν, τοποθετῆστε σέ τηγανόσχημον σκεῦος 1-2 ἐκατοστά τοῦ μέτρου ἔλαιον (ἐλαίας καθαρόν ἤ καὶ μεικτόν μέ ἡλιόσπορο) καὶ ὅταν φθάσῃ εἰς κατάλληλην θερμοκρασίαν, ἥτοι ὅταν κάψει, προσθέσατε τούς κύβους καὶ τηγανίσατέ τα βιαστικώς, γυρίζοντές τα συνεχώς ἵνα ροδίσωσι ἐξ ὅλων τῶν πλευρῶν. Προσέξατε δέ καλῶς, ὅτι τηγανίζουντι ταχύτατον!

Στραγγίσατέ τα ἔπειτα εἰς ἀπορροφητικήν χάρταν ἤ σίταν καὶ, ὅσω δέ διατηροῦνται θερμά, πασπαλίσατέ τα μέ μεῖγμα μυρωδικῶν. Εἶναι δυνατόν νά χρησιμοποιήσετε πιπέρι, κύμινον, βουνίσιαν ρίγανην, κάρι ἤ καὶ πάπρικα.

***

Ἡ τοματόσουπα κατ’ ἐμέ ἐστί φαγητόν εὐκόλως παρεσκευασμένον καὶ φθηνόν, δι’ αὐτό καὶ ἐχρειαζόμην κατιτίς νά τηνε πλουτίσω. Η παρασκευή της ἐστί απλουστάτη: προσθέτωμεν ζωμόν τομάτας εἰς κατσαρόλαν, κι ἔπειτα ὁτιδήποτε μπαχαρικόν μάς κατέβῃ εἰς τήν κούτραν. Ἄν θέλωμεν, προσθέτωμεν καὶ κόρν φλάουρ («ἄλευρος ἀραβοσίτου») καῖ γίγνεται πιό πηχτή. Α, καὶ νερόν προσθέτωμεν. Ἐστί ἱδανική γιά κρύας νύκτας κιἀπογεύματα.

Ἄσχετο καὶ σχετικόν: μιαν ὡραία ἰστοσελίς – Αἱ Συνταγαί τῆς παρέας

Advertisements
 

3 Responses to “Αι συνταγαί καί τά τοιαύτα”

  1. ouming Says:

    Θα συμφωνήσω με το τοστ σας. Κυρίως για δύο πράγματα: για το όνομα Κρεμέζη/Κρεμεζή και για την πολύπλοκη απλότητα των κρουτών.

  2. Oti na einai Says:

    Parata ta oso einai kairos .
    Milame oti exeis provlima, oxi malakies ……

  3. Αγαπητέ «ό,τι νά είναι» ευχαριστώ πολύ για το εποικοδομητικό σας σχόλιο, πραγματικά συμφωνώ με τα λεγόμενά σας. Ιδιαίτερα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος. Όσον αφορά το πρώτο, ναι μεν συμφωνώ, αλλά ταυτόχρονα πιέζομαι από εξωτερικούς παράγοντες και ανώτερες βίες να τα συνεχίσω (ό,τι και αν είναι αυτά)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s